Malafide incassobureaus moeten boetes krijgen (26-11-2014)

Van de vierhonderd incassobureaus in ons land houdt bijna de helft zich niet aan de regels. Zij vragen te veel geld voor hun diensten en intimideren mensen met schulden. Omdat iedereen een bureautje mag beginnen, is het bijna onmogelijk om ze aan te pakken. De ChristenUnie komt met een wet die hier verandering in moet brengen.

Ondanks herhaalde verzoeken van bonafide incassobureaus en de Tweede Kamer, weigert staatssecretaris Teeven van Justitie om malafide schuldenjagers aan te pakken. Gedupeerden kunnen zelf naar de rechter stappen, is zijn mening.

Voor Carola Schouten, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, heeft dat wachten nu lang genoeg geduurd. Zij gaat zelf een wetsvoorstel schrijven dat de branche moet reguleren. Voor de zomer hoopt ze het naar de Kamer te sturen. Als je schulden hebt, moet je die terugbetalen. Maar de bedrijven die nu actief zijn maken het voor mensen in nood alleen maar erger.

Schouten wil daarom in de wet vastleggen dat incassobureaus voortaan aan opleidings- en kwaliteitseisen gaan, voldoen. Daarnaast moet er een toezichthouder komen die boetes uit kan delen als het toch fout gaat.

Bij de Nederlandse Vereniging van Gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) zijn 28 bureaus met een keurmerk aangesloten. NVI-directeur Jeanine van Noordenne juicht het plan van de ChristenUnie toe. De beunhazen bezorgen onze hele branche een slechte naam. Goedwillende incassobureaus zoals onze leden, hebben daar ook last van.

Jurist Don Ceder van Anti Incasso uit Amsterdam staat honderden gedupeerden bij in hun strijd tegen malafide incassobureaus. Bedrijven die misbruik maken van mensen met schulden zijn een structureel probleem, zegt hij:

“Veel mensen weten niet wat incassobureaus wel en niet mogen en daar wordt keihard misbruik van gemaakt. Bureaus die zeggen dat ze beslag gaan leggen op je huis of je bankrekening als je niet snel betaalt. Ze dreigen om je huis te komen ontruimen. Dat zijn bevoegdheden die een incassobureau helemaal niet eens heeft. Daar gaat de rechter over. Daarnaast worden er te vaak onterecht extra kosten in rekening gebracht, waar de schuldenaar uiteindelijk de dupe van is. Volgens de wet mag er bijvoorbeeld op een hoofdsom tot 2500 euro maximaal 15 procent aan incassokosten in rekening worden gebracht, met een minimum van 40 euro. Veel mensen weten dat niet en betalen daarom vaak meer. Soms gaat het om een paar tientjes, maar voor iemand met meervoudige schulden kan het snel in de duizenden euro’s aan onterecht betaalde kosten gaan. Er is wetgeving die consumenten beschermt, maar er zijn geen sancties voor een bureau die deze wetgeving overtreed. De belangrijkste tip is om nooit zomaar te betalen als je een incassobrief in huis krijgt. Haal eerst rustig adem en kijk of alles klopt..

bron: metronieuws.nl